Важливі новини

Після затяжних літніх дощів грибники Київщини виходять на тихе полювання. Така «плаксива» погода у спекотний липень та серпень — те, що треба грибникам. Однак, саме цей «їстівний» продукт найчастіше кладе людей на лікарняні ліжка.

Після затяжних літніх дощів грибники Київщини виходять на тихе полювання. Така «плаксива» погода у спекотний липень та серпень — те, що треба грибникам. Однак, саме цей «їстівний» продукт найчастіше кладе людей на лікарняні ліжка.
Картинки по запросу гриби україни
Як повідомляє Білоцерківський відділ лабораторних досліджень, цього літа в Білій Церкві від отруєння опеньками, постраждала сім’я з двома дітками 12-ти та 4-х років. Крім того, 22 липня на Київщині у Таращанському районі від отруєння грибами померли чоловік та жінка, які переплутали печериці з блідою поганкою, яка дуже схожа на молоду печерицю.

Незважаючи на страшну статистику, яку кожного року озвучують лікарі, інтенсивний збір дикорослих грибів триває.

Варто пам’ятати, що найбільш небезпечною серед отрутних грибів є бліда поганка. Смертність після її вживання досягає до 50%. На другому місці по токсичності лікарі виділяють ранні весняні гриби. Вже через 8-10 годин після їх вживання у людини починається тривала блювота, сильні болі в животі, судороги. Після цього розвивається жовтяниця, причому летальність може досягати 30%.

На третьому місці по отруйності стоять мухомори, у яких містяться токсини, що викликають отруєння з перевагою нервових симптомів (слинотеча, блювота, понос, звуження зіниць, галюцинації, марення, судороги і коматозний стан). Смертність при цих отруєннях звичайно не перевищує 2 – 3%.

Лікарі наголошують, що у випадку перших ознак отруєння, після вживання грибів, потрібно негайно звернутися до лікарні. Пізно почате лікування (на 2 - 5 добу) в більшості випадків безуспішно! До надання лікарської допомоги потрібно викликати блювоту (якщо не було мимовільної блювоти) і промити шлунок. Для уточнення діагнозу важливо зберегти всі не з'їдені гриби.

Також, щоб запобігти отруєнням грибами дотримуйтесь простих правил:

 Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків.
 Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
 Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена ґрунтом - викидайте.
 Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше вони стають небезпечними.
 При обробці кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити. Взагалі не давайте маленьким дітям страви з грибів.
 Ніколи не купуйте грибні консерви, закриті кришками в домашніх умовах.