Важливі новини

Вберегти себе від кишкових захворювань

У літньому сезоні, який характеризується різким підвищенням температури навколишнього середовища, зростає небезпека виникнення і розповсюдження гострих кишкових інфекційних захворювань.

Епідемічна ситуація в Білоцерківському районі характеризується зростанням на 25% в 2009 році в порівнянні з 2008 роком, кількості випадків захворювань на гастроентероколіти, причому більше 80% серед захворілих - діти.

Тому кожний мешканець повинен чітко пам’ятати і беззаперечно виконувати правила поведінки в літній період.

  • Не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб.

  • Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо). Для пиття і приготування їжі - використовувати воду питну бутильовану або э централізованих джерел водопостачання.

  • Не допускати споживання продуктів та напоїв з простроченим терміном зберігання.

  • Не вживати харчові продукти та напої за найменшої підозри щодо їх недоброякісності.

  • Не вживати в їжу незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини.

  • Під час неорганізованого відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для пиття та приготування їжі - мати з собою запас води питної, для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і проварена.

  • Купуючи харчові продукти та напої, обов’язково звертайте увагу на терміни та умови збе-рігання продуктів харчування. Зберігати продукти харчування потрібно тільки ; у спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін.

  • Вирушаючи в подорожі, не беріть у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, що потребують охолодження при зберіганні).

  • На відпочинку без організованого харчування виключайте приготування багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо). Не готуйте продукти із запасом. Приготовлені страви бажано споживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають бути піддані повторній термічній обробці. Зберігання виготовленої страви без холоду не має перевищувати 2 години.

  • Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою. При споживанні дітьми - обдати окропом.

  • Перед приготуванням їжі та перед вживанням обов’язково слід мити руки з милом.

  • Обов’язково мийте руки після відвідування туалетів.

  • Відпочиваючи з дітьми, батьки повинні ознайомити їх з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни. Для дітей молодшої вікової групи - батькам необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб дитина не споживала незнайомі ягоди та інші продукти невизначеного походження.

  • У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання терміново звертайтесь до найближчої лікувальної установи. Не рекомендовано займатись самолікуванням. При груповому відпочинку, хворого бажано тимчасово (до прибуття лікаря) ізолювати від решти колективу. Якщо хворий перебуває в тяжкому стані - негайно викликати Швидку допомогу. Виконання цих нескладних правил допоможе зберегти здоров’я, уникнути інфекційних хвороб.

Головний державний санітарний лікар
Білоцерківського району Т.П. Демченко