Комментариев нет

Корисна інформація для громадян – орендодавців та винаймачів житла

Чи потрібно реєструватись підприємцем у разі здавання в оренду власного житла? Коли і які податки повинен сплачувати орендодавець? Яку звітність подають власники житлової нерухомості до контролюючих органів? На ці та інші питання громадян – орендодавців відповів днями начальник управління доходів і зборів з фізичних осіб ГУ ДФС у Черкаській області Володимир Жаврід під час «деклараційної» гарячої лінії.

Пропонуємо переглянути відповіді на найбільш поширені запитання.

1. Чи необхідно фізичній особі, яка здає в оренду особисте майно, реєструватись фізичною особою – підприємцем?

Відповідь: Відповідно до ст. 319 та ст. 320 Цивільного кодексу України власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд, у тому числі для здійснення підприємницької діяльності. Таким чином, здавання в оренду власного нерухомого майна може здійснюватися фізичними особами як у межах підприємницької діяльності, так і шляхом виконання норм п. 170.1 ст. 170 розділу IV Податкового кодексу України без реєстрації орендодавця як фізичною особою — підприємцем.

2. Який порядок сплати податку на доходи фізосіб, одержаних фізичною особою – не підприємцем від надання нерухомості в оренду?

Відповідь:   Згідно з п.164.2 ст.164 Податкового кодексу України до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються, зокрема, дохід від надання майна в лізинг, оренду або суборенду (строкове володіння та/або користування), визначений у порядку, встановленому пунктом 170.1 статті 170 цього Кодексу.    Відповідно до п.п.170.1.5 п.170.1 ст.170 ПКУ якщо орендар є фізичною особою, яка не є суб’єктом господарювання, особою, відповідальною за нарахування та сплату (перерахування) податку до бюджету, є платник податку — орендодавець. При цьому:

     а) такий орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок до бюджету в строки, встановлені цим Кодексом для квартального звітного (податкового) періоду, а саме: протягом 40 календарних днів, після останнього дня такого звітного (податкового) кварталу, сума отриманого доходу. Сума сплаченого протягом звітного податкового року податку та податкового зобов’язання за результатами такого року відображаються у річній податковій декларації. За 2023 рік декларацію необхідно подати до 1 травня поточного року;

     б) у разі вчинення нотаріальної дії щодо посвідчення договору оренди об’єктів нерухомості нотаріус зобов’язаний надіслати інформацію про такий договір контролюючому органу и за податковою адресою платника податку — орендодавця за формою та у спосіб, встановлені Кабінетом Міністрів України. За порушення порядку та/або строків подання зазначеної інформації нотаріус несе відповідальність, передбачену законом за порушення порядку та/або строків подання податкової звітності.

3. Чи передбачена відповідальність за несплату фізичною особою – орендодавцем щоквартально податку на доходи фізосіб при отриманні доходу від надання в оренду нерухомого майна громадянину — орендарю?

Відповідь:  Враховуючи те, що сума податку на доходи фізичних осіб, яка сплачується фізичною особою – орендодавцем щоквартально, не є узгодженою, (оскільки податкове зобов’язання буде вважатись узгодженим тільки на підставі річної податкової декларації), то відповідальності за порушення строків сплати не передбачено.

4.Яким чином оподатковується ПДФО дохід від надання в оренду рухомого майна фізичною особою юридичній особі або приватному підприємцю?

У даному випадку податок утримує податковий агент – юридична особа (фізична особа – підприємець) – орендар. При виплаті доходу фізичній особі – орендодавцю податковий агент зобов’язаний нарахувати, утримати та сплатити до бюджету податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18 %  та відображаються податковим агентом у Розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі — Розрахунок) за ознакою доходу «127», як виплата інших доходів. як виплати, що нараховані (виплачені) платнику податку відповідно до умов цивільно-правового договору.

5. Чи підлягає оподаткуванню ПДФО сума, сплачена юридичною особою за користуванням своїм працівником житла, яке орендується та не є власністю працедавця, якщо це передбачено трудовою угодою?

Відповідь:  У випадку коли юридична особа орендує нерухомість (житло) для свого працівника, оскільки це передбачено трудовою угодою, і сплачує орендну плату за таку нерухомість орендодавцю, то такий дохід для працівника є додатковим благом та підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відсотків бази оподаткування.

Коментарі (0)