Комментариев нет

Оренда квартири. Чи потрібно платити податок?

Ринок оренди квартир завжди був наповнений як попитом, так і пропозицією. Для власників нерухомості оренда завжди була джерелом додаткового доходу. При цьому, більшість орендарів не хочуть сплачувати податки та ділитись своїм доходом з державою.

Податковий кодекс покладає обов’язок сплачувати податки від оренди нерухомого майна як на фізичну особу, так і на ФОП. Фізична особа-орендодавець за підсумками року зобов’язана подати декларацію про майновий стан і доходи, де серед іншого вказати дохід, отриманий від здачі нерухомості в оренду.

При цьому загальне податкове навантаження по такого роду доходу становить 19,5% від суми орендної плати (податок на доходи фізичних осіб 18% та військовий збір 1,5%).

Наприклад, якщо за квартиру власник отримує дохід 6000 гривень на місяць, з цієї суми він повинен віддавати державі 1170 гривень. У фізичних осіб-підприємців, на відміну від фізичних осіб, ставки податку менші, проте існують значні обмеження з приводу того, кому та скільки вони можуть надавати нерухоме майно в оренду. Наприклад, платники єдиного податку першої групи взагалі не можуть надавати майно в оренду, а платники, що перебувають на другій групі не можуть надавати майно в оренду платникам податку на прибуток, нерезидентам і фізичним особам-підприємцям, що перебувають на загальній системі оподаткування.

За несвоєчасну сплату податку орендодавці мають сплатити штрафи в таких розмірах: 10% від розміру не сплаченого вчасно податкового зобов’язання при запізненні з платежем на 30 календарних днів включно; 20% – більше 30 календарних днів. Якщо ж податковий орган самостійно виявить несплату податку, орендодавець змушений буде сплатити штраф вже в розмірі 25 % суми податку, що підлягав сплаті до бюджету.

Насамперед слід пам’ятати, якщо при здачі в оренду свого майна ви користуєтесь послугами посередників (ріелторів, брокерів тощо), вони зобов’язані надсилати інформацію про укладені за їх посередництвом цивільно-правові договори про оренду нерухомості до контролюючого органу за місцем своєї реєстрації. Тому завжди необхідно переконуватися, чи будуть вони виконувати такі приписи.

Так само при посвідченні договору оренди об’єктів нерухомого майна, нотаріус зобов’язаний надіслати до податкової інформацію про такий договір. За неповідомлення нотаріус нестиме відповідальність за порушення порядку та строків подання податкової звітності, тому укласти договір в нотаріальній формі та приховати його від фіскалів не вийде.

Таким чином, податкова інспекція може дізнатись про зобов’язання орендодавця сплачувати податки одразу ж як тільки договір оренди буде укладено.

Якщо ж орендарями є переселенці зі сходу України, слід враховувати, що вони для отримання довідки тимчасово переміщеної особи, вказують адресу, за якою вони проживають, і отримують позначку в міграційній службі.

Іноземці при оформленні довіреностей чи при заповненні заяви про отримання індивідуального податкового номера чи тимчасової посвідки на проживання зазначають своє місце проживання в Україні.

Також часто з різних причин про «прихованих» квартирантів податкову повідомляють сусіди орендодавця на підставі чого податкова проводить позапланові перевірки, складає Акт про виявлені порушення та нараховує податкові зобов’язання і штрафи.

Крім того, особливо принципові фіскали не приховують факт пошуку орендодавців, які ухиляються від сплати податків, власними силами. Вони аналізують оголошення місцевих ЗМІ та інтернет-видань, отримують дані з інших джерел з інформацією про осіб, що здають своє житло, а також іншу нерухомість в оренду.

Тому, зрештою, у податківців є достатньо широке коло джерел інформації, звідки вони можуть дізнатися про факт здачі платниками податків нерухомого майна в оренду.

Висновки:

Як показує практика, на даний час для податкової досить проблематично довести, що квартира чи будинок здаються і за якою саме ціною. Однак слід враховувати, що механізми виявлення недобросовісних платників податків та притягнення їх до відповідальності постійно відпрацьовуються та удосконалюються. Тому ризик притягнення до відповідальності за несплату податків завжди залишається

Коментарі (0)